14 Mart 2008 Cuma

Kablosuz Kulaklıklar

Kasım sonundan beri oldukça düzenli bir spor hayatım var. Haftada üç dört kez üye olduğum salonumu ziyaret ediyorum artık. Ağırlık çalışmalarım çok zevkli geçiyor, kardiyo günümde 40 dakika kadar koşabiliyorum.

Koşarken müzikle motive olmak ve daha bir şevkle gaza gelebilmek adına iPod Mini'mi aldım geçen ay yanıma bir kardiyo gününde (evet, iPod Mini kullanan birileri var hala). Daft Punk'ın konser kaydını dinliyordum. Geçen yaz Kuruçeşme Arena'daki inanılmaz muhteşem konserle aynı şarkılar... Fakat beklediğimden daha çok gaza gelip koşu bandında coşunca iki üç kez elim kulaklık kablosuna takıldı ve küçük bir tuğla ağırlığındaki iPod Mini'm banta düşüp kayan bantın ivmesiyle arkaya fırladı. Gerçekten seyretmesi komik bir durumdu. Alete hiçbir şey olmadı ama tam havaya girmişken bu şekilde durmak zorunda kalmak oldukça sinir bozucuydu. Ben de koşarken müzik dinlemekten vazgeçtim.

Fakat bir yandan da aklım yine durmadan çalışıyordu: Niye cep telefonları için bluetooth kulaklıklar bu kadar çok ve ucuzken iPod ve benzeri ürünler için de geliştirmiyorlar şu kablosuz kulaklık teknolojisini?

Konuyu açtığım kişiler telefon görüşmelerinde ses kalitesinin müzik dinlerken ihtiyaç duyduğumuzdan çok daha düşük olduğunu, CD kalitesinde ya da ona yakın ses kalitesinde müziği kablosuz olarak minik kulaklıklara transfer etmek için mavidiş teknolojisinin yetersiz kaldığını söylediler. Ben de boynumu büküp hayal kurmaya devam ettim.

Ta ki bu ay Wired'da fetiş sayfasında Sennheiser MX W1'i görünceye kadar. Şu anda iPod'umla kullandığım iki kulaklığım da (birisi günlük kullanım için kulak içi olanlardan, diğeri yastıklı daha büyük tiplerden) Sennheiser olduğu için hayalimdeki ürünü de bu markanın üretmiş olmasına ayrıca sevindim.



Sennheiser MX W1 bir kablosuz kulaklık. Sistemin iPod'a takılan kibrit kutusu ebatlarındaki göndericisi, Kleer adı verilen yeni bir veri gönderim protokolüyle saniyede 2,37 megabaytlık sıkıştırılmamış veriyi 9 metre civarında bir mesafede (30 feet) kulaklıklara iletebiliyor. Bu vericiyi evde fişe takıyorsunuz ve sonra kulaklıkları da bu vericiye takıp şarj edebiliyorsunuz. Vericinin kulaklıkları tam şarj etme süresi 15 dakika. Bir depoyla 3 kez kulaklık doldurabiliyor. Kulaklıkların pilleri de yaklaşık 5 saat dayanabiliyor.



Vericiyi müzikçalarınıza sabitleyebilmeniz için ufak bir şerit de paketle birlikte geliyor.



Ürünün ABD fiyatı 600 dolar (Amazon'da 550'ye bulunuyor galiba). Birinci jenerasyonuna sahip olmak için oldukça pahalı fakat kısa sürede daha uygun olanları da pazarda göreceğimiz bir gerçek.


Dış Bağlantılar:
Ürünün resmi sitesi
Sennheiser'in basın bülteni
Ürün incelemesi videosu (CNet)

2 yorum:

  1. http://us.creative.com/products/product.asp?category=437&subcategory=438&product=14603

    http://us.creative.com/products/product.asp?category=437&subcategory=438&product=15849

    Bu iki urun soylediginin yaklasik 5'te biri fiyatinda. Sennheiser gibimidir bilemem ama Bluetooth teknolojisi ile uretilmis bu yolladiklarim. Wired'da olan zaten "fetis" kategorisinde farkindaysan, ondan abes bir fiyatta kendileri...

    Tabiki bunlardan iyidir ama "super" ses kalitesine gercekten ihtiyacimiz var midir diye sorarim ve tercihine saygi duyarim ;)

    YanıtlaSil
  2. Aslinda kosu bandinda tepinirken CD kalitesinden odun vermekte tereddut etmeyebilirim, gercekten guzel bir oneriymis bunlar :)

    YanıtlaSil